Samen in gesprek
Bij VOKAN geloven we echt in het samen-verhaal!
Als leersteuncentrum (LSC) bieden we ondersteuning die de maximale ontplooiing, leerwinst, welbevinden, zelfredzaamheid en volwaardige participatie van de leerlingen bevordert en die de competenties van leerkrachten versterkt in het begeleiden van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Leersteun zet in op het creëren van een inclusieve klaspraktijk en schoolcultuur.​
Om dit op een kwalitatieve manier te kunnen doen, is het belangrijk dat we nauw samenwerken met onze scholen zodat we elkaars werking en elkaars verwachtingen kennen en goed begrijpen.
​
De leidraad van Katholiek Onderwijs Vlaanderen geeft een mooi overzicht van de verschillende overlegstructuren
​
Naast overleg in het kader van leersteuntrajecten, maken we daarom gebruik van volgende overlegmomenten:
Samenwerkingsgesprek
Het initiatief voor de organisatie van het samenwerkingsgesprek ligt bij VOKAN en wordt bij voorkeur gehouden in het derde trimester. Tijdens dit gesprek is het ons doel om de werking van VOKAN, de kwaliteit en effecten van leersteun en de samenwerking tussen de school en VOKAN te evalueren zodat het volgende schooljaar goed kan worden aangevat. ​
In een open en oplossingsgericht gesprek richten we ons samen met de school (zorgcoördinator, zorgleerkracht en/of directie) op de toekomst. Wat is er al? Waar zijn we tevreden over? Wat loopt soms lastig? Wat willen we in de plaats? En welke concrete stappen kunnen we zetten?
​
Zowel de school als de leerondersteuners bereiden het gesprek voor aan de hand van de placemat. De besluiten en eventuele acties worden samengevat in een verslag.

Leersteunraad

Vanuit het leersteundecreet heeft elk leersteuncentrum de verplichting tot het oprichten van een leersteunraad. In deze leersteunraad zijn alle scholen die bij VOKAN zijn aangesloten vertegenwoordigd.
De leersteunraad adviseert over:
-
De manier waarop leersteun moet worden aangevraagd
-
De procedure voor het toewijzen van leersteun aan de verschillende scholen
-
De structurele samenwerking met specifieke leersteuncentra
(type 4, type 6 en type 7) -
De eventuele weigering van scholen op basis van afstand
Structureel overleg
Het decreet "integrale leerlingenbegeleiding" voorziet in een structureel overleg. Tijdens dit jaarlijks overlegmoment zit de school samen met het CLB en de PBD om de aandachtspunten in het zorgbeleid van de school te bespreken.
​
Hoewel deelname door het leersteuncentrum niet bij wet verplicht wordt, zijn we van VOKAN zeker beschikbaar om deel te nemen. Vanuit de noden die we opmerken bij schoolteamgerichte leersteun kunnen ook wij bijdragen aan het uitbouwen van een kwalitatief zorgbeleid.
De regie voor organisatie van dit overleg ligt bij de school.

Voor meer inspiratie verwijzen we graag door naar de website van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en OVSG: